Psidium guajava L.

correlation of antioxidant potential with phytochemical profile

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47385/cadunifoa.v20.n55.5559

Keywords:

Myrtaceae, Guava, Free Radical, Flavonoids, DPPH

Abstract

Psidium guajava L., belonging to the Myrtaceae family, is popularly known as guava, a species widely found in Brazil. Guava, its fruit, is commonly used in the production of juices, jams, and teas, in addition to its consumption in natura. In folk medicine, preparations obtained from P. guajava have an action against gastrointestinal disorders, such as colic and diarrhea. Another relevant biological activity associated with this species is its antioxidant capacity, due to the considerable content of phenolic compounds metabolized by the guava tree. Thus, the study aimed to describe and relate the antioxidant action of the species P. guajava L. with its respective phytochemical profile. For this, an integrative review of the literature between 2016 and 2021 was carried out using the following databases: Virtual Health Library (BVS), SciELO, and PUBMED. After applying the inclusion and exclusion criteria, a sample of 08 articles was selected, 04 on antioxidant activity and 04 on phytochemical composition described from the phytochemical study of plant derivatives obtained from the species. The antioxidant activity was proven through the quantification of total phenols and total flavonoids by the DPPH, ABTS and FRAP methods. Some derivatives were subjected to mass spectroscopy and high-performance liquid chromatography to determine the phytochemical compounds. Despite the limited number of studies demonstrating the antioxidant action of the plant, the biological potential of P. guajava was evidenced and will serve as a subsidy for further research.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Adria Henrique Fernandes, Faculdade de Enfermagem Nova Esperança de Mossoró - FACENE/RN

Possui graduação em farmácia pela faculdade de enfermagem nova esperança (2022). É pós-graduada em Farmácia clínica e prescrição farmacêutica pela Faculdade do Vale do Jaguaribe. 

José Nyedson Moura de Góis, Faculdade de Enfermagem Nova Esperança de Mossoró - FACENE/RN

Possui graduação em Farmácia pela Faculdade Nova Esperança de Mossoró (2021) e especialização em Farmácia Clínica e Prescrição Farmacêutica pela Unijaguaribe Centro Universitário (2022). Tem experiência na área de Farmácia Comunitária e na área de Análises Clínicas. Atualmente é Analista de Laboratório no hospital da Hapvida, em Mossoró/RN.

Geovan Figueirêdo de Sá-Filho, Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA

Graduado em Ecologia pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA (2013), Mestre em Ecologia e Conservação (Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA (2016) e Doutor em Psicobiologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte - UFRN (2022). Especialista em Tecnologias Educacionais e Educação à Distância pelo Instituto Federal do Rio Grande do Norte - IFRN (2023). Possui experiência e interesse (ensino e pesquisa) nas áreas de Biologia e Ecologia, com ênfase em Fitoterapia, Farmacobotânica, Neurociência e Comportamento. Foi tutor no curso EaD de Aperfeiçoamento em Educação Ambiental pela UFERSA (2015). Foi docente dos cursos de graduação da Faculdade de Enfermagem Nova Esperança de Mossoró - FACENE/RN, responsável por diversas disciplinas, dentre elas: Farmacobotânica, Fundamentos Científicos II, Farmacologia e Fitoterapia Aplicadas à Nutrição, Bases Científicas da Medicina II, Bases Terapêuticas do Cuidado à Saúde II, Esportes na Natureza e de Aventura e Saúde Coletiva e Ambiental. Também atuou administrativamente, como membro do Núcleo Pedagógico de Tecnologias do Ensinso (NUPETEC), onde foi Coordenador do Banco de Questões, além de ser membro do Núcleo Docente Estruturante do curso de graduação em Odontologia da FACENE/RN. Atualmente é Docente da UNINASSAU-Mossoró dos cursos de graduação em odontologia, farmácia e nutrição e Professor Substituto da UFERSA - campus Mossoró dos cursos de graduação em Ecologia, Engenharia de Pesca e Biotecnologia.

Luanne Eugênia Nunes, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB

Possui graduação em Farmácia pela Universidade Estadual da Paraíba (2011) e mestrado em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Estadual da Paraíba (2014). Doutorado em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Federal de Pernambuco (2019). Tem experiência na área de determinação da atividade biológica de produtos naturais, com ênfase na obtenção de moléculas bioativas com ação antimicrobiana. Atualmente é professora adjunta do Instituto de Ciências da Saúde (ICS) da Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB.

References

ASHRAF, Aisha et al. Chemical composition, antioxidant, antitumor, anticancer and cytotoxic effects of Psidium guajava leaf extracts. Pharmaceutical biology, v. 54, n. 10, p. 1971-1981, 2016.

CAMARENA-TELLO, Julio César et al. Quantification of phenolic compounds and in vitro radical scavenging abilities with leaf extracts from two varieties of Psidium guajava L. Antioxidants, v. 7, n. 3, p. 34, 2018.

CASTRO, Tailaine Nascimento de; MOTA, Milleno Dantas; CAZEDEY, Edith Cristina Laignier. Atividade fotoprotetora e antioxidante de compostos fenólicos: uma revisão sistemática de testes in vitro. Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas, v. 51, n. 2, p. 557-588, 2022.

CHIARI-ANDRÉO, Bruna Galdorfini et al. Guava: phytochemical composition of a potential source of antioxidants for cosmetic and/or dermatological applications. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, v. 53, n. 2, p. e16141, 2017.

CONTRERAS, Jukary Montserrat Ramirez et al. Ethanol and aqueous extracts characterization from guava (Psidium guajava L.) and avocado (Persea americana Mill.) residues. Food Science and Technology, v. 41, n. 3, p. 596-602, 2020.

DÍAZ-DE-CERIO, Elixabet et al. Health effects of Psidium guajava L. leaves: an overview of the last decade. International journal of molecular sciences, v. 18, n. 4, p. 897, 2017.

EMBRAPA. (2010). A cultura da goiaba. Revista e ampliada, 2(1), p. 1 – 180. https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/128279/1/PLANTAR-Goiaba-ed02-2010.pdf

EMBRAPA (2015). Manejo de plantas daninhas em pastagens da Amazônia. https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1052531/manejo-de-plantas-daninhas-em-pastagens-na-amazonia

FARAG, Radwan S. et al. Phytochemical screening and antioxidant activity of some medicinal plants’ crude juices. Biotechnology Reports, v. 28, p. e00536, 2020.

HARTATI, Rika; NADIFAN, Hashifah I.; FIDRIANNY, Irda. Crystal guava (Psidium guajava L.“Crystal”): Evaluation of in vitro antioxidant capacities and phytochemical content. The Scientific World Journal, v. 2020, n. 1, p. 9413727, 2020.

KUMAR, Manoj et al. Guava (Psidium guajava L.) leaves: Nutritional composition, phytochemical profile, and health-promoting bioactivities. Foods, v. 10, n. 4, p. 752, 2021.

NASEER, Sumra et al. The phytochemistry and medicinal value of Psidium guajava (guava). Clinical phytoscience, v. 4, n. 1, p. 1-8, 2018.

PROMMABAN, Adchara et al. Phytosterol, lipid and phenolic composition, and biological activities of guava seed oil. Molecules, v. 25, n. 11, p. 2474, 2020.

ROESLER, Roberta et al. Atividade antioxidante de frutas do cerrado. Food Science and Technology, v. 27, p. 53-60, 2007.

SAMPATH-KUMAR, N. S. et al. Extraction of bioactive compounds from Psidium guajava leaves and its utilization in preparation of jellies. AMB Express, v. 11, p. 1-9, 2021.

SILVA, Caroline GF et al. Sequential processing of Psidium guajava L. leaves: steam distillation and supercritical fluid extraction. Brazilian Journal of Chemical Engineering, v. 36, p. 487-496, 2019.

SOUZA, Marcela Tavares de; SILVA, Michelly Dias da; CARVALHO, Rachel de. Revisão integrativa: o que é e como fazer. Einstein (São Paulo), v. 8, p. 102-106, 2010.

STEVANATO, Roberto; BERTELLE, Mariangela; FABRIS, Sabrina. Photoprotective characteristics of natural antioxidant polyphenols. Regulatory Toxicology and Pharmacology, v. 69, n. 1, p. 71-77, 2014. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2014.02.014

TAKEDA, Larissa Naomi et al. Psidium guajava L.: A systematic review of the multifaceted health benefits and economic importance. Food Reviews International, v. 39, n. 7, p. 4333-4363, 2023.

VERMA, Dinesh. A Review Study on Medicinal Properties of Psidium guajava. International Journal of Innovative Research in Computer Science & Technology, v. 9, n. 5, p. 97-100, 2021.

Published

2025-08-14

How to Cite

HENRIQUE FERNANDES, Adria; MOURA DE GÓIS, José Nyedson; FIGUEIRÊDO DE SÁ-FILHO, Geovan; NUNES, Luanne Eugênia. Psidium guajava L.: correlation of antioxidant potential with phytochemical profile. Cadernos UniFOA, Volta Redonda, v. 20, n. 55, 2025. DOI: 10.47385/cadunifoa.v20.n55.5559. Disponível em: https://revistas.unifoa.edu.br/cadernos/article/view/5559. Acesso em: 15 aug. 2025.

Issue

Section

Ciências Biológicas e da Saúde