Avaliação de bebida alcoólica mista com substituição parcial de polpa por casca de abacaxi

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47385/cadunifoa.v18.n51.3999

Keywords:

Physicochemical analyses, Ananas comosus, Waste

Abstract

The pineapple, because it is widely cultivated, generates in its industrialization a large amount of residues that could be used to obtain several other products. Thus, the use of these pineapple residues in obtaining alcoholic beverages would be of great interest to the industries. The mixed alcoholic beverage is obtained by mixing one or more beverages, with an alcoholic degree exceeding half and up to fifty-four percent by volume. In view of the above, the objective of this work was to develop formulations of mixed alcoholic beverage pineapple replacing pulp with peel. Five formulations were elaborated, using the percentage of pulp and peel used, without the addition of flavorings, dyes and preservatives. Physicochemical analyses of pH, total titratable acidity, °Brix, density relative to 20°C, alcohol content, color and microbiological analyses were performed. The formulations did not present statistically significant differences for °Brix, pH, density relative to 20ºC and alcohol content. It was possible to identify the influence of pulp substitution by peel in the analysis of total titratable acidity. In relation to color, despite the proportional variation with the addition of peel, the beverage remained with characteristic color of pineapple products. In the evaluation of visual acceptance, all formulations were considered well accepted by the consumer. The drink also aroused consumer interest, where, in a survey, 70% of the interviewees stated that they would buy the drink, with formulations 1 and 2 being the ones that presented the highest average purchase intentions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Alba Regina Pereira Rodrigues, Centro Federal de Educação Tecnológica Celso Suckow da Fonseca

Departamento de Engenharia de Alimentos - Tecnologia de Alimentos

References

ABILIO, G. M. F. et al. Extração, atividade da bromelina e análise de alguns parâmetros químicos em cultivares de abacaxi. Rev. Bras. Frutic. v. 31, n. 4, p. 1117-1121, 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452009000400027

AMORIM, Q. S. Resíduos da indústria processadora de polpas de frutas: capacidade antioxidante e fatores antinutricionais. Dissertação (Pós-Graduação Stricto senso em Ciências Ambientais) - Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA, 2016.

BRASIL. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 12/2001, de 02 de janeiro de 2001. Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/documents/33880/2568070/RDC_12_2001.pdf/15ffddf6-3767-4527-bfac-740a0400829b Acesso em: 21 nov 2019.

BRASIL. Decreto nº 6.871, de 4 de junho de 2009. Regulamenta a Lei no 8.918, de 14 de julho de 1994, que dispõe sobre a padronização, a classificação, o registro, a inspeção, a produção e a fiscalização de bebidas. 2009. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/decreto/D6871.htm. Acesso em: 30 out 2019.

BRASIL. Ministério da Agricultura. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003. Oficializa os Métodos Analíticos Oficiais para

Análises Microbiológicas para o Controle de produtos de Origem Animal e Água.

DE OLIVEIRA, E. R. Desenvolvimento de bebida alcoólica fermentada à base de jambolão e caldo de cana-de-açúcar. 2015. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) -Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2015.

GASTL FILHO, J.; LABEGALINI, M. C. Desenvolvimento de licor à base de cascas de abacaxi. Anais do I Seminário de Pesquisa e Inovação Tecnológica, v. 1, n. 1, 2017.

LIMA, P. C. C. et al. Aproveitamento agroindustrial de resíduos provenientes do abacaxi “Pérola” minimamente processado. Holos, v. 2, p. 122-136, 2017. DOI: https://doi.org/10.15628/holos.2017.5238

NERES, J. P. G. et al. Iogurte com polpa e farinha da casca do abacaxi. Revista do Instituto Laticínio Candido Tostes, v. 70, p. 262-269, 2015. DOI: https://doi.org/10.14295/2238-6416.v70i5.465

PADILHA, P.; MEDEIROS, M.; DUARTE, V.; FIGUEIREDO, E.; ABREU P.; ZENEBON, C. Instituto Adolfo Lutz, Métodos Físico-Químicos para Análise de Alimentos. 4. ed e 1. ed. Digital. São Paulo, 2008. Disponível em: http://www.ial.sp.gov.br/resources/editorinplace/ial/2016_3_19/analisedealimentosial_2008.pdf?attach=true. Acesso em: 8 mar. 2020.

TORREZAN, R. Recomendações técnicas para a produção de frutas em calda em escala industrial. Embrapa Agroindustria de alimentos, v. 41, p. 39, 2000.

Published

2022-10-19

How to Cite

YAMASHITA DUTRA, Caroline Sayuri; CAMACHO BATISTA, Ana Clara; RODRIGUES, Alba Regina Pereira; BIANCARDI OLIVEIRA DE MEDEIROS, Mabelle. Avaliação de bebida alcoólica mista com substituição parcial de polpa por casca de abacaxi. Cadernos UniFOA, Volta Redonda, v. 18, n. 51, 2022. DOI: 10.47385/cadunifoa.v18.n51.3999. Disponível em: https://revistas.unifoa.edu.br/cadernos/article/view/3999. Acesso em: 11 may. 2024.

Issue

Section

Tecnologia e Engenharias

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)